Vi har skrivit en redogörande text om fångarnas situation i USA. Vi tar upp orättvisor och kränkningar som strider mot de mänskliga rättigheterna.

Det 13:e tillägget

Idag kan det tyckas vara svårt att skilja verklighet från fantasi, vilket kan vara en konsekvens av att Donald Trump har blivit USAs 45:e president. Han har sagt och gjort mycket under den korta tid han har varit president vilket innebär att det inte råder någon tvekan att det kommer bli svårt för många amerikaner i framtiden.

Den fria amerikanska befolkningen kommer förmodligen få det svårt, men några som redan har det väldigt svårt är de amerikanska fångarna som sitter i fängelser. Allra värst ser situationen ut för de mörkhyade fångarna. Är du en mörkhyad man och amerikansk medborgare är sannolikheten att du någon gång under ditt liv kommer besöka ett fängelse en på tre. Sannolikheten för att en vit man kommer besöka ett fängelse någon gång under livet är en på 17. Redan efter att ha hört dessa siffror börjar en nyfiket ifrågasätta om det sker en diskriminering av något slag mot en stor minoritet i USA. Svaret på vår fråga är svårfunnet, men går att hitta, om vi letar väldigt noga i den amerikanska konstitutionen, under vad som kallas det 13 tillägget. Ja, den amerikanska konstitutionen, dit alla amerikaner åberopar sina rättigheter och friheter. Jag tror nämligen att slaveriet aldrig tog slut under andra hälften av 1800-talet. Jag tror att det fortfarande existerar idag, och genom diverse lagar och med det 13 tillägget i konstitutionen som fundament lagt grund till ett stor vinstdrivande slavimperium.

I det 13 tillägget i den amerikanska konstitutionen står det såhär: ”Section 1: Neither slavery nor involuntary servitude, except as a punishment for crime whereof the part shall have been duly convicted, shall exist within the United States, or any place subject to their jurisdiction.” Slaveri avskaffades i och med detta 13 tillägg som skrevs på 1860-talet. Tillägget tillåter slaveri med förutsättningen att en har begått ett brott. Många människor, inklusive mig själv anser att detta tillägg författades för att fungera som ett kryphål i syfte att låta slaveriet fortlöpa men under andra omständigheter. Mörkhyade människor, som numera var fria efter att tillägget skrevs, greps i stora mängder efter att författningen blev lag. Grunden för att gripas kunde vara något så litet som lösdriveri, vilket ledde till USAs första stora fängelseboom, väldigt många människor greps, och i princip alla var mörkhyade. Motivet till tillägget hittar en om en tittar närmare på anledningen till varför det gick dåligt för de södra staterna efter de förlorade det amerikanska inbördeskriget. Slavar i de södra staterna var anledningen till att ekonomin blomstrade, men utan slavarna kollapsade den.

Det 13:e tillägget existerar än idag och är den direkta orsaken till att USA förfogar över 25% av den totala fängelsepopulationen på hela jordklotet, trots att den amerikanska befolkningen bara är 5% av den totala mänskliga befolkningen. Kausaliteten är tydlig och korruptionen lika så väl. Amerikaner är väldigt glada över sin gamla konstitution. En konstitution så gammal att den inte stämmer överens med deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

© Carl Henrik Wiberg

Omslagsbild: © Ebba Svilling

 

Källförteckning:

https://twitter.com/potus44/status/621081946236563456 (obamas twitter)

goo.gl/0Y0D1Z (The 13:th Amendment, dokumentären).

Källkritik av Obamas twitter: Jag källkritiserar Obamas påstående genom att kolla upp om en annan källa säger samma sak, vilket den gör: goo.gl/aKg0sz (The washington post)

Källkritik av dokumentären: Ava Duverney (dokumentärens regissör) är utbildad. Dokumentären är en trovärdig källa eftersom det har blivit nominerad till diverse priser. En kan därför också dra slutsatsen att Ava DuVerneys dokumentär inte har någon tendensproblematik då de institutioner som ger ut de priser dokumentären har blivit nominerad till, har en oberoende ställningstagande till vad som sägs i den.