Europas sexigaste industri? Eller Europas mörkaste marknad?

Vad är sextrafficking? Hur ser situationen ut?

Skriven av: Nicole Rask

Humantrafficking eller människohandel brukar ses som vår tids slaveri. Detta händer över hela världen, både inom och mellan länder. Människohandel innebär att en person förflyttas och transporteras och genom medel som exempelvis hot och tvång så utnyttjas deras utsatta läge. Målet är att utnyttja personen genom exempelvis slavarbete (arbetskraft) eller sexuella ändamål. Personer som faller för trafficking är oftast väldigt utsatta. Enligt EU:s hemsida motsvarar 56 % av människohandelns offer kvinnor och barn och 98 % av dem tvingas in till sexhandel. Det är vanligt att personer från fattiga länder förs till rika länder där det finns en efterfrågan, så kallade destinationsländer. Inom länder så handlar det om att personer förs från den fattiga landsbygden till storstäder. I Europa är vanliga destinationsländer Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Österrike, Belgien, Tyskland, Italien och Spanien. Trafficking idag är den näst största organiserade brottsligheten i världen och enligt FN omsätter den omkring 32 miljoner dollar varje år.

 

Europa är världsdelen som uppges ha högst antal sexslavar per capita i världen. Denna människohandel drabbar miljontals människor, till mestadels kvinnor och barn. Sexhandeln är den största typen av människohandel. I länder där de har en sexköpslag som säger att det är lagligt att köpa sex är våldet och mörkertalet större. Det är lättare att utnyttja människor där lagen inte är hård om du gör det, det finns flera kryphål. I länder där det är lagligt att köpa sex är även efterfrågan mycket större, ett sådant land är t.ex. Nederländerna. Sexarbete är tillåtet i Nederländerna sedan 1815. Genom en lagändring år 2000 licensierades bordeller och sexklubbar och blev därmed lagliga).

 

Prostitutionsverksamheten i Nederländerna är till mestadels koncentrerad i the Red Light District. Det är ett populärt turiständamål i Amsterdam där det finns bordeller, “peep shows”, sexaffärer, prostituerade i rödskimrande fönster, ett sex museum och en kreativ kondom affär. Amsterdam Kommunfullmäktiges 1012 Projektet syftar till att avskräcka brottslighet och korruption i centrum genom att minska typer av företag som främjar brott och genom att tillåta prostitution på bara två områden. Detta protesterade flertal sexarbetare inom Red Light District eftersom flera av deras fönster stängdes ner vilket ledde till en viss arbetslöshet.

 

I Nederländerna har den belgiska annonsbyrån Duval Guillaume Modem och det belgiska produktion företaget Monodot skapat en video för att väcka mer uppmärksamhet gällande sexhandel inom Europa i samarbete med “Stop The Traffik” organisationen (baserad i London). I videon fnns det 5 kvinnor som dansar i fönstrena i Red Light District och flera personer samlas runt för att titta och finner det underhållande men då visas det på en skärm ovanför den följande texten “Varje år, lovas tusentals kvinnor en danskarriär i Västeuropa. Tyvärr, hamnar de här. Stop The Traffik”.

Cirka 9000 personer har blivit inlurade i sexuell explotation i Nederländerma, enligt International Labour Organisation (ILO) 2010

© Nicole Rask 2017

© Nicole Rask 2017

© Nicole Rask 2017

Källor:

Webbsajt:

Fakta om trafficking, Hämtad 08/02-17, realstars.se

 

Red Light District, Hämtad 06/02-17, iamsterdam.com

 

Trafficking in human beings, Hämtad 10/02, ec.europa.eu

 

Källkritik:

  1. Real Stars är en ideell organisation som jobbar både inom Sverige (nationellt) och EU för att bekämpa sexhandel i Europa. De främjar “Fair Sex” och har arbetat med flera kända individer, kampanjer och företag för att sprida detta budskap.
  2. iamsterdam är en hemsida för turister. De berättar om sina turistattraktioner och använder sig då av fakta om platserna.
  3. European Comission är den officiella hemsidan för EU och är till för att oberoende och tydligt berätta vad EU gör och vill utföra.