Här kommer den bittra smaken bakom sötman fram. I Europa är konsumtionen den högsta, och samtidigt som vi tillgodoser våra så kallade behov, dör människor på andra sidan jorden. 

Bakgrund, fakta

Det är lätt att tro att chokladproduktionen är enkel men bakom den goda smaken ligger det hårt arbete som drabbar många familjer. För att förstå syftet med dessa inlägg tänkte vi snabbt förklara hur själva produktionen fungerar, från böna till export.

Kakaoträden växer i tropikerna runt ekvatorn (framför allt i Elfenbenskusten och Ghana). Där frukterna växer på de 15 meter höga träden direkt från stammen, upp till 25 år, innan träden byts ut. Skörden pågår året om då frökapslarna mognar vid olika tidpunkter och byter av varandra, men den är som mest intensivt i juni och december. En frukt är som mogen rödbrun och ca 20 cm lång och påminner om en större valnöt. De plockas för hand med hjälp av machete och trots att skörden är lättare tack vare att de växer på stammen händer det att arbetare slinter med kniven och förlorar ett eller flera fingrar. För att producera ett kilo choklad krävs 880 bönor/30 frukter.

Vid skörden tas först bönan ut ur frukten, sedan läggs de på bananblad för att torka, vilket ger kakaon en sötma. Därefter fermenteras (jäser) de i mellan 10-20 dagar innan de blandas för hand av arbetarna. Efter att de torkar exporteras de till andra länder där produktionen fortsätter och blir till bl.a. choklad. 

Här kan vi se den högst produktionen och konsumtionen:

© Anes Bradaric                                                   ©Ida Cederborg

Källor:

Statistiken samt faktan om kakaon är hämtade från Swedwatch