Efterfrågan

De minderåriga flickor som arbetar inom JK industrin blir inte bara sexuella objekt, utan även en vara. Precis som inom all form av handel finns det en grundläggande förutsättning: att det finns en marknad och en efterfrågan. Skulle JK företag inte ha några kunder skulle de ej vara lönsamma och därför inte kunna existera. Det vi istället ser idag är en ständig utökning av branschen, till följd av den stora efterfrågan. Utan den skulle handeln överhuvudtaget inte existera. Idag är det både lagligt och relativt enkelt att köpa sex av myndiga i Japan. Så vad är det egentligen som får äldre män att söka sig till skolflickor för sexuella tjänster?  
 
En del av förklaringen är att just skolflickor länge sexualiserats inom japansk kultur(Läs mer). Detta förklarar varför fenomenet är relativt unikt för Japan i jämförelse med andra länder där liknande juridiska och sociala förutsättningar råder. Det finns inget medfött behov hos oss människor att överhuvudtaget köpa sexuella tjänster, istället är det samhällets ideal och föreställningar som skapar en efterfrågan och förmår oss att känna behov av en viss tjänst eller produkt. På ett liknande sätt är även vad som anses vara attraktivt till stor del en social skapelse, som dessutom förändras med tiden.  
 
I Japan har sexualiseringen av skolflickor pågått under en längre tid och blivit så pass utbredd att den nu normaliserats. Inom allt från reklam, herrtidningar och porr går det att finna exempel på utmanande bilder med åtminstone en skolflicke-estetik. Det är denna mediebild som bidragit till att skapa ett sexuellt intresse för just yngre flickor. Tillgängligheten gör även att många som annars inte själva sökt upp dessa företag eller tänkt konsumera sexualiserade bilder av skolflickor gör det av ren nyfikenhet, för att sedan bli fast. På grund av den normaliserade kulturen är det inte heller tabubelagt att besöka JK företag eller konsumera denna kultur. Detta är att jämföra med till exempel det så kallade ”Mangamålet” i Sverige där tecknade mangabilder föreställandes sexualiserade minderåriga skapade en stor debatt och ledde till rättegång. Detta är bilder som i Japan, där de hade sitt ursprung, aldrig ansågs vara oetiska. Att existensen av JK företagen och sexkulturen sällan ifrågasätts bidrar även till att den legitimeras och fortsätter växa sig starkare.   
 
En annan del av kundbasen består av män som vill utnyttja flickornas utsatta ställning. De etablerade japanska bordellerna är, till följd av deras lagliga status, ofta väldigt organiserade. Det finns oftast en tydlig prislista där man får vad man betalar för. Till skillnad från inom JK-prostitutionen där priserna förhandlas mellan flickan och kunden privat, vilket gör att det inte blir lika tydligt vad som är tillåtet och inte. På en bordell finns det även många andra människor som håller uppsikt. Skulle några verkliga övergrepp ske blir man svartlistad, information som sedan sprids vidare i området. Eftersom de anses ha ett lagligt arbete skulle inte heller en prostituerad riskera något genom att anmäla övergrepp hos polisen. Vad gäller minderåriga sker utnyttjandet för det mesta hemma hos kunden, utan någon som helst uppsikt. De redan väldigt utsatta flickorna är oftast oerfarna och har därför svårt att säga nej eller göra motstånd. De är inte heller benägna att gå till polisen eftersom detta innebär att familjen kontaktas, vilket för många kan vara väldigt jobbigt. Av den anledningen utnyttjas dessa flickor för att få uttryck för oetiska sexuella böjelser. En av dem berättar bland annat hur hon under samlag blivit bränd med tändare och tvingats spy eftersom detta upphetsat kunderna. 

 

© Beatrice Lundvall 2017

Källor:

Kvinnor i Japan under tusen år – Monica Braw, Bokförlaget Atlantis AB (2013) 
Monica Braw har en Fil.Dr i Japansk historia, tidigare arbetat som japankorrespondent för Svenska Dagbladet och skrivit flera svenska böcker om Japan. Idag är hon journalist, författare och handledare vid centrum för Asiatiska studier på Lunds universitet. Boken är till stor del skriven under hennes tid i Japan och förstahandskällor finns citerade. Hon har en kandidat examen i japanska och kan språket flytande vilket gjort att hon kunnat ta del av källmaterial på originalspråk.

 

Barnsexhandel – ECPAT, Redaktör Helena Karlén (2009) 
ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography, and Trafficking of Children for sexual purposes) är en ideell organisation som arbetar mot alla former av barnsexhandel i världen. Boken innehåller en internationell överblick och förutom ECPAT själv citeras även studier gjorda inom området från olika håll i världen. Redaktören Helen Karlén är själv en av grundarna till ECPAT International och den svenska grenen ECPAT Sverige.

/Bea