Utsatthet

Barnprostitution i japan handlar sällan om trafficking, flickorna kommer in i sex industrin mer eller mindre frivilligt från början, så varför väljer så mänga unga flickor att sälja sexuella tjänster? Ofta börjar det inte med sexuella tjänster de flesta flickorna lockas in till JK företagen med löften om att de ska kunna känna lätta pengar genom att bara prata med män i kaféer eller bara att sitta och göra läxor i ett rum där äldre män skulle kunna sitta och titta på dem genom speglar som går att se igenom från en sida men inte från den andra. 

 

Flickorna lockas också till jobben då de har en högre lön än vanliga extrajobb. Ett jobb på ett JK företag kan betala upp till dubbelt så mycket och på ett vanligt extra jobb är lönen ungefär åtta dollar i timman men för ett JK jobb kan flickorna känna i genomsnitt tretton dollar i timmen och ibland även mer. Så finansiellt sätt så blir JK jobb mycket attraktiva. Även om jobben ofta marknadsför som oskyldiga så förväntar sig ofta arbetsgivarna att flickorna ska utföra mera sexuella handlingar, flickorna får också mera betalt om de utför sexuella handlingar som ofta antingen är förhandlade mellan kunden och flickorna eller så finns det en ”hemlig” meny med sexuella tjänster. 

 

Det handlar inte bara om flickor som vill tjäna snabba pengar för att kunna köpa kläder och annat det handlar också om utsatta tonåringar från dysfunktionella hem. Det är vanligt att tonåringar från hem med dysfunktionella hemförhållanden söker sig till JK jobb och sex industrin. Många är också deprimerade själva eller lider av andra mentala problem detta leder till att de inte klarar av ”vanliga” striktare jobb med fasta arbetstider och mer ansvar. Vissa känner sig också ensamma och då vill de ha mänsklig närhet och de vill känna att någon behöver dem även om det bara är för sex. En flicka som kallas Kaori bodde med sin pappa som inte brydde sig om henne och spenderade mycket tid på jobbet så hon tänkte om hon prostituerade sig och blev tagen av polisen så skulle hennes pappa sedan bry sig mer om henne. 

 

Psykisk ohälsa och föräldrar som jobbar eller också lider av psykisk ohälsa är anledningar till att unga flickor prostituerar sig. Detta är ett stort problem i japan då Japan inte bara har en väldigt hög nivå på psykisk ohälsa det är också extremt tabu. Japan ligger också på fjärde plats i världen för hur många självmord det begås i landet. Om en individ lider av psykisk ohälsa så minskar då risken att denna individ ska få hjälp. Ett annat problem som ökar utsattheten för ungdomar som redan är i risk sonen är japans bristande socials skyddsnät vilket sällan lyckas fånga upp barn i problematiska hemförhållanden. 

 

För att Japan ska minska antalet flickor som hamnar i barnprostitution så måste regeringen och sociala institutioner i Japan se till att de som lider av psykisk ohälsa får hjälp och att barn som lever i instabila eller dysfunktionella hemförhållanden hittas och får hjälp.
Källor 

Trovärdig för att det är en officiell källa från en regering i ett demokratiskt land. Landet har inte några öppna konflikter med japan som skulle kunna svänga materialet i någon riktning. Sidan är också publicerad 2014 och är en officiell rapport var gällande trafficking i japan.
Författare: Tomohiro Osaki
Publicerad 4/11-14
Det är en officiell nyhetssida med riktiga journalister som skriver. Och källan kommer från japan och har där för en bra insyn i problemet. Finns en tydlig avsändare och författare.
Publicerad 20/7-15
Tydlig avsändare och dokumentären innehåller första hands källor och många intervjuer. Dokumentären ger en helig hetsbild och är gjord av en nyhetsorganisation.

 

/Signe